Voor hulp en advies

0251 - 247233

Autoclaaf

Gedesinfecteerde medische instrumenten worden opgeborgen in autoclaaf zakken die worden gesealed met een autoclaaf. Zo voorkomt een medisch specialist dat gedesinfecteerde materialen opnieuw geïnfecteerd worden door ziektekiemen en schadelijke bacteriën. Het steriliseren van instrumentarium als chirurgische scharen, (scherpe) lepels, oogboortjes, uterussonde, speculum en medisch instrumenten voor kleine operationele ingrepen. Je kunt bij Plastimed ook terecht voor demiwater. Bestel direct autoclaaf zakjes bij Plastimed.

Wat is een autoclaaf?

Een autoclaaf is een apparaat dat wordt gebruikt om medische instrumenten en apparatuur te steriliseren. Sterilisatie is het proces van het doden van alle micro-organismen, zoals bacteriën, virussen en schimmels. Dit is van cruciaal belang om de verspreiding van infecties te voorkomen in de gezondheidszorg.

Hoe werkt een autoclaaf?

Een autoclaaf werkt door middel van stoomsterilisatie. De instrumenten worden in de autoclaaf geplaatst en verhit tot een temperatuur van 121 graden Celsius gedurende minimaal 15 minuten. Deze combinatie van temperatuur en tijd is voldoende om alle micro-organismen te doden.

Waar wordt een autoclaaf voor gebruikt?

Autoclaafs worden gebruikt in alle sectoren van de gezondheidszorg, van ziekenhuizen en klinieken tot huisartsenpraktijken en tandartspraktijken. Ze worden gebruikt om een breed scala aan medische instrumenten en apparatuur te steriliseren, waaronder:

  • Chirurgische instrumenten
  • Instrumenten voor inwendige onderzoeken
  • Apparaten voor ademhalingsondersteuning
  • Apparaten voor bloedtransfusie
  • Apparaten voor infuustherapie

Extra informatie

Autoclaafs zijn verkrijgbaar in verschillende maten en capaciteiten. De grootte van de autoclaaf die u nodig heeft is afhankelijk van het aantal instrumenten en apparatuur dat u wilt steriliseren.

Er zijn ook verschillende soorten autoclaafs beschikbaar. De meest voorkomende typen zijn:

  • Stoomautoclaaf
  • Hete luchtautoclaaf
  • Gasautoclaaf

Autoclaaf bestellen bij Plastimed

U kunt een autoclaaf bestellen bij Plastimed, een toonaangevende leverancier van medische apparatuur. Plastimed biedt een breed scala aan autoclaafs aan, van compacte modellen voor thuisgebruik tot grote modellen voor ziekenhuizen.